Berta Karlik (1904-1990)

Descobridora de l’Astat

Berta Karlik va assistir al Reform-Realgymnasium als anys 20 i, després de graduar-se, va ser acceptada com a estudiant regular a la facultat de filosofia de la Universitat de Viena, on es va doctorar en física amb honors el 1928.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Després d’estudiar a París i Londres va començar a treballar a una escola de secundària i inicià el seu treball com a investigadora  l’Institut de Recerca del Radi de l’Acadèmia de Ciències d’Àustria,  avançant lentament a la jerarquia de l’institut.

L’any 1937 va obtenir una plaça com a professora de física a la Universitat de Viena i, posteriorment, una càtedra, convertint-se així en la primera dona a obtenir aquesta posició.

Durant la Segona Guerra Mundial va fer el seu descobriment més important, confirmant que l’àstat també es troba a la natura. L’àstat, amb el número atòmic 85, és l’element més rar de la terra, la seva quantitat total a l’escorça terrestre és inferior a 28 gr. ja que és molt inestable.

Es va convertir en directora provisional de l’Institut del Radi l’any 1945, i va obtenir la plaça definitivament el 1947. Va retirar-se el 1973, però va continuar col·laborant amb l’institut fins a la seva mort el 1990.

Patrícia Sáez (2024- 3r A3)

Deja un comentario