Josefina Torrents Illa (1902-2006)

Una dona d’aigua

Va ser una nedadora destacada del Club Natació Barcelona alhora que també va ser una de les fundadores del Club Femení i d’Esports (1928-1936). Va començar a treballar de delineant a la Companyia Telefònica quan tenia quinze anys i en aquesta època també començar a nedar. Al principi s’entrenava tota sola, però més endavant millorar el seu estil amb l’entrenador nord-americà Dr. Thompson, del Club Natació Barcelona.

El 1928, junt amb la seva germana Teresa, i dues amigues va fundar el Club femení d’Esports, del que arribaria a ser presidenta, i va participar activament en la creació d’una imatge de dona molt avançada i moderna pels temps en què vivia, però alhora molt femenina. A banda de natació va practicar molts esports a banda de la natació, practicant esgrima, bàsquet, hoquei, equitació i curses de muntanya

Entre 1930 i 1934 participà en moltes competicions i va batre rècords de natació de 800, 1.000 i 1.500 metres lliures. El 1932 guanya  la setena travessia del Port de Barcelona en categoria femenina i quedà la sisena absoluta, important victòria en què va ser felicitada personalment pel president de la Generalitat Francesc Macià i que tingué un ressò mediàtic important, qualificant la seva cursa de superba i tractant-la d’heroïna.

Després de casar-se i de l’esclat de la Guerra Civil, Josefina Torrents no practicà més la natació de competició i deixa de treballar, tot i que sempre va seguir fent esport fins el dia de la seva mort.

Eva Castillo (2019 - 4t B2)

Deja un comentario